تأثیر احتمالی جنگ ایران و اسرائیل بر بازار سرمایه ایران

به گزارش اقتصاد خبر، تقریبا یک هفته از آغاز تنشهای نظامی بین ایران و اسرائیل گذشته است و در این هفته اتفاقات مختلفی رخ داده است. در پی تنشهای نظامی اخیر بین ایران و اسرائیل، بازارهای مالی ایران و کشورهای همسایه شاهد نوسانات قابل توجهی بودهاند.
آراد پورکار کارشناس بازار سرمایه گفت: از زمان آغاز درگیریها، شاخصهای سهام در کشورهای همسایه با افت مواجه شدهاند. به عنوان مثال، شاخص بورس قطر ۴ درصد، عربستان ۳.۶ درصد، بحرین ۰.۸ درصد، مسقط ۱.۹ درصد و کویت حدود ۳ درصد کاهش داشته است.
همچنین خبرهایی از دنیای بازارهای کریپتو به گوش رسید که واکنش منفی به این اتفاقات داشتند. او ادامه می دهد: از طرف دیگر بعضی از شرکت های آمریکایی که در بحث های نظامی دخالت داشتند مثل هواپیمای اف-۳۵ که مورد هدف پدافندهای نظامی ایران قرار گرفت و سقوط کرد، شاخص سهام این شرکتها هم دچار ریزش شدند با یک کاهش ارزشی مواجه بودند
با وجود اینکه این شرکتها تبلیغات گسترده ای در خصوص این هواپیما انجام داده بودند که این نپع جنگنده قابل رهگیری نیستند.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: با شروع درگیری بین ایران و اسرائیل و ساقط شدن این جنگنده توسط پدافندهای ایران، بورس اسرائیل نیز تحت تاثیر قرار گرفت و شاهد افت شاخصها بود. در یک روز، شاخص بورس این کشور ۳ درصد کاهش یافت که این امر بر ارزش بازار ۴۷۵ میلیارد دلاری اسرائیل تاثیرگذار بود. که این میزان کاهش عدد بالایی است
با توجه به افزایش ریسکها، انتظار میرود بازار سهام ایران نیز تحت تاثیر قرار گیرد و شاهد کاهش ارزش سهام باشد.
او ادامه می دهد: به طور کلی زمانی که تنش ها و ریسک ها چه سیستماتیک و غیر سیستماتیک هر نوع ریسکی وقتی که افزایش پیدا می کند، به طور طبیعی پولی که در بازار سرمایه است به سمت دارایی های کم ریسک حرکت می کند
همین رفتار محافظهکارانه باعث می شود که بسیاری از سرمایه گذاران دارایی های خود را از داراییهای ریسکپذیر مثل سهام خارج کنند و به سمت دارایی های مثل ارز و طلا ببرند.
پورکار توضیح می دهد: انتظار می رود با باز شدن بازار در ابتدا بیش از ۹۰ درصد بازار با صف فروش مواجه شود، اما با گذشت زمان بعد از یکی دو روز معاملاتی و با توجه به پتانسیل برخی نمادها با P/E فوروارد ۳ یا ۴، از صف فروش خارج شوند و تقاضا برای آنها افزایش یابد. اما در شرایط حال حاضر همین افزایش عرضهها را خواهیم دید.
در این درگیری ها و حملات یک سری از مراکز مهم مورد حمله قرار گرفتند؛ مثل حملات به تاسیسات نفتی و پتروشیمی، مانند فاز ۱۴ پتروشیمی جم ایران و پالایشگاه حیفا در اسرائیل، میتواند بر افزایش عرضه سهام شرکتهای مرتبط تاثیرگذار باشد.
نمادهایی که تحت تاثیر افزایش تنشها و اخبار ناشی از آن قرار دارند، با افزایش عرضه روبرو می شوند.
پورکار ادامه میدهد، فکرم نمیکنم با بحث دیدار و مذاکرات پیش رو عراقچی با همتای اروپایی خود در ژنو با کاهش تنش ها روبرو شویم. اما میتواند مثلا به جای ۱۰ روز منفی، بازار ۳ یا ۴ روز منفی باشد. اما اگر اخبار بسیار مثبت مخابره شود باید جور دیگر بررسی کرد.
منبع: اکو ایران