تکنولوژی

چگونه ژاپن قطعی گسترده برق را کنترل کرد؟

ژاپن بعد از فاجعه فوکوشیما، به یکی از کشورهای پیشرو در زمینه فناوری‌های پیشگیری از قطعی برقی و تضمین پایداری شبکه برق تبدیل شد. میکروشبکه‌ها در این کشور، شهروندان را از بی‌برقی نجات داده است.

به گزارش اقتصاد خبر، ژاپن پس از زلزله و سونامی سال 2011 که منجر به فاجعه فوکوشیما شد، درس‌های بسیاری گرفت و تلاش کرد مشکل خود را در زمینه خاموشی و تامین برق حل کند. حالا خاموشی در این کشور به خاطره تبدیل شده است.

بسیاری از نیروگاه‌های ژاپن در جریان فاجعه فوکوشیما، دچار آسیب جدی شدند و همین مسئله باعث شد ژاپن با چالش‌های جدی در زمینه تامین برق مواجه شود. با این حال، ژاپن در همان مرحله باقی نماند و از مسیر فناوری‌های نوآورانه و پیشرفته، جلوی قطعی برق و بروز مشکلات عدیده و روزمره برای شهروندان را گرفت.

در حال حاضر ژاپن به‌عنوان یکی از کشورهای پیشرو در جهان در زمینه فناوری‌های شناخته می‌شود که جلوی قطعی برق و خاموشی را می‌گیرند و به‌نوعی پایداری شبکه برق را تضمین می‌کنند. میکروشبکه‌ها اصلی‌ترین فناوری مورد استفاده در ژاپن است که شهروندان را در این کشور از بی‌برقی نجات داده است.

میکروشبکه‌ها چه هستند؟

ژاپنی‌ها فناوری میکروشبکه‌های را برای پیشگیری از بحران قطعی برق معرفی کرده‌اند. میکروشبکه‌ها در حقیقت سیستم‌های کوچک و محلیِ تولید برق هستند که می‌توانند مستقل از شبکه اصلی برق کار کنند. در واقع این سیستم‌ها از پنل‌های خورشیدی، توربین‌های بادی و یا ژنراتورهای کوچک برای تامین برق یک منطقه خاص، مثلا یک محله یا مدرسه و بیمارستان، تغذیه می‌کنند. به عبارت ساده‌تر، زمانی‌که برق قطع می‌شود، میکروشبکه‌ها فعال هستند و می‌توانند برق محلی را تامین کنند. به این ترتیب، شهروندان همواره از برق بهره‌مند خواهند بود.

ژاپنی‌ها پس از فاجعه فوکوشیما، متوجه شدند که وابستگی به نیروگاه‌های بزرگ می‌تواند دردسرساز و خطرناک باشد. آن‌ها از این فاجعه درس گرفتند. تجربه قطعی‌های طولانی‌مدت برق در بسیاری از مناطق، باعث شد که مردم به دنبال راهکارهای محلی برای حل این بحران بروند.

در نهایت، میکروشبکه‌ها در مناطق روستایی، مدارس و بیمارستان‌ها ایجاد شدند. برای مثال، شهری به اسم «سندای» در ژاپن، پس از سونامی با بحران‌های جدی مواجه شد. در حال حاضر این شهر مجهز به میکروشبکه‌هایی است که از طریق پنل خورشیدی و باتری‌های پیشرفته، برق را در زمان اضطراری تامین می‌کنند.

شیوه‌های هوشمندانه برای تامین برق

شبکه‌های کوچک محلی یا همان میکروشبکه‌ها تنها شیوه‌ای نیستند که در ژاپن مورد استفاده قرار می‌گیرند. هرچند این شیوه موثر، در زمان قطع برق سراسری، مردم را از بی‌برقی نجات می‌دهد، اما ژاپنی‌ها به همین یک شیوه اکتفا نکرده‌اند و به دنبال شیوه‌های هوشمندانه دیگر هم رفته‌اند.

یکی دیگر از شیوه‌ها، شهرهای هوشمندی هستند که در آن‌ها تلاش شده، بخش‌های مختلف، مجهز به فناوری‌هایی شوند که از طریق آن‌ها انرژی تولید می‌شود. برای مثال سقف خانه‌ها همگی مجهز به پنل‌های خورشیدی است تا بتوانند انرژی ذخیره کنند و در زمان قطعی برق، بخشی از انرژی مورد نیاز را تامین کنند.

در یکی از شهرهای ژاپن به اسم «یوکوهاما» هم خودروهای برقی نقش باتری اضطراری را ایفا می‌کنند. به این ترتیب این خودروها می‌توانند هنگام قطعی برق، خانه را روشن نگه دارند. در واقع تمامی این سیستم‌ها با این هدف طراحی شده‌اند که در زمینه تامین انرژی، تعادل ایجاد کنند.

چطور قطعی برق و خاموشی در ژاپن حل شد؟

پیشرفت علم و فناوری و بهره‌گیری از این فناوری‌های پیشرفته، تنها بخشی از ماجراست. دلیل اینکه ژاپنی‌ها توانستند در این زمینه عملکرد موفقی داشته باشند در حقیقت این است که همگی به برنامه‌ریزی و پیشبرد علم، اعتماد و اطمینان دارند.

فرهنگ ژاپن در این جهت قرار گرفته که خودش را برای هر رخدادی آماده کند. شهروندان مدام تشویق می‌شوند که از فناوری‌های جدید استفاده کنند و از این مسیرف کیفیت زندگی خود را افزایش دهند. دولت حتی از ابزارهایی مثل معافیت‌های مالیاتی و سایر مشوق‌ها استفاده می‌کند تا مردم را به بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته برای مدیریت انرژی تشویق کند.

همه این موارد دست به دست هم داده‌اند و ژاپن را در مسیری موفقیت‌آمیز در رابطه با مدیریت خاموشی و قطعی برق قرار داده‌اند. این کشور از یک‌سو از طریق فناوری و از سوی دیگر به کمک فرهنگ‌سازی، توانسته پایداری شبکه برق را تضمین کند. به این ترتیب، مردم در این کشور در وضعیتی مطلوب قرار گرفته‌اند و به ندرت پدیده خاموشی و قطعی برق را تجربه می‌کنند.

به نقل از : اقتصاد خبر

منبع: اکو ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا