اقتصاد

ریل گذاری بورس با کدام حمایت؟ / حمایت‌های بازار سهام زیر ذره بین فعالان بورسی

به گزارش اقتصاد خبر؛ بازار سهام در دوران پساجنگ با روند نزولی مواجه شد و از تاریخ 7 تیرماه تا کنون شاخص کل بورس بیش از 250 هزار واحد افت داشت؛ این در حالیست که سازمان بورس به صورت مداوم خبر از حمایت  و تزریق پول می‌داد.

حال در شرایط کنونی با چه ابزار و به چه نحوی می توان از بازار سرمایه حمایت کرد تا بورس به ریل اصلی خود بازگردد؟ در این خصوص رسانه اکوایران یک نظرسنجی از 13 نفر از فعالان بازار سهام ترتیب داد.

برخی از فعالان بازار سرمایه معتقدند که دامنه نوسان باید افزایش یابد؛ البته همراه آن تزریق نقدینگی هم ضروری است. همچنین به گفته برخی دیگر دولت باید خسارت ناشی از ضرر و زیان سهامداران حقیقی و حقوقی را جبران کند. در این بین کارشناس بازار سرمایه معتقدند حمایت های بورسی از جانب دولت نتیجه بخش نبوده است.

محدودیت دامنه نوسان باقی بماند

بازکردن دامنه نوسان کاملا اشتباه است و بازگشایی بازار هم اشتباه بود؛ همان طور که در هفته گذشته مشاهده کردید سایپا بعد از افشای الف ۱۶ درصد منفی خورد و باز هم صف فروش ایجاد شد.

در نتیجه در شرایطی که هیجان و پنیک بر بازار حاکم شده، دامنه نوسان هیچ کمکی برای رسیدن به تعادل نمی کند و حتی وحشت را بیشتر خواهد کرد.

چاره ای جز تزریق نقدینگی نیست

بازارسرمایه دچار هیجان شده است. باید گفت تقریبا 70درصد فروشندگان بازار حقیقی هستند و کم تر از ده درصد حقیقی ها خریدار؛ این موضوع این نشان می دهد که بازار دچار هیجان و پنیک شده و متاسفانه تعطیلی دو هفته جنگ تحمیلی، همچنین عدم حمایت در بازگشایی موجب شده تردیدهایی در مورد نقد شوندگی بازار رخ دهد که همین امر باعث فروش گسترده سهم شده است؛ در نتیجه چاره ای جز تزریق نقدینگی برای ایجاد آرامش نیست.

کاهش هیجانات با افزایش حجم مبنا

پیمان شوریابی – کارشناس بازارسرمایه

افزایش حجم مبنا می‌تواند شرایط پنیکی که در بازار سهام وجود دارد را برطرف کند که اجرای این موضوع نیز در گذشته اجرایی شده است.

انتظار ایجاد محدودیت های موقت

مهدی رادان –  صاحب نظر بازارسرمایه

چند راهکار ساده علاوه بر تزریق نقدینگی مشروط توسط دولت جهت کمک به بهبود اوضاع پیشنهاد می شود:

  • بازکردن دامنه نوسان در کنار افزایش حجم مبنا: این راهکار باعث می شود افرادی که اصرار بر نقد کردن دارایی خود به هر قیمتی دارند و حضور پر رنگشان در صف های فروش فضای ترس در بازار را تشدید می کند، بتوانند دارایی خود را نقد کنند؛ در عین حال به دلیل تعیین قیمت پایانی بر اساس میانگین قیمت معاملاتی با توجه به حجم مبنای بالا، پایین ترین قیمت های معاملاتی شکل دهنده تصویر پایانی بازار نخواهد بود.
  • ایجاد  محدودیت موقت در تعداد یا مبلغ سهام قابل فروش توسط هر کد: این امر عدالت بیشتر در دسترسی به نقدینگی را در شرایط فعلی فراهم می آورد.
  • اعمال محدودیت موقت بر فروش کدهای حقوقی بزرگ مقیاس با ارائه مشوق های آتی
  • افزایش ضریب های اعتباری کارگزاران به ویژه در خصوص صندوق های اهرمی
  • انتشار اوراق اختیار فروش با نرخ مناسب و در سطح گسترده برای سه ماه آتی توسط ناشران معتبر با حمایت دولت
  • ارائه مشوق به ناشران جهت حمایت مؤثر از سهام خود و شرکت های زیر مجموعه

 

افزایش حجم مبنا و دامنه نوسان؛ راهکاری معقول

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های بازار سرمایه در شرایط فعلی موضوع نقدشوندگی است و سهامداران بدون توجه به ارزندگی سهام در اختیار، صرفاً به نقدشونده بودن دارایی تحت اختیار خود می‌اندیشند.

تعطیلی بازارسرمایه اگرچه خواسته قریب به اتفاق سهامداران و فعالان بازارسرمایه بود؛ ولی باتوجه به ادامه‌دار بودن ابهامات پیش‌رو، نتیجه مطلوبی در پی نداشت.

 از این رو و به لحاظ چاره‌اندیشی مجدد به نظر می‌رسد که تمرکز بر موضوع نقدشوندگی مساله‌ای مهم‌تر برای سهامداران است و در وهله دوم نیز جلوگیری از کاهش ثروت سهامداران باید مدنظر قرار گیرد.

در نتیجه افزایش دامنه نوسان تا حد معقول و افزایش بسیار زیاد حجم مبنا به جهت جلوگیری از کاهش شدید قیمت سهام می‌تواند راهکار مناسب تری باشد.

از تعطیلی بورس تا رفع ابهامات

ذات بازارسرمایه، بازار هر نوع محدودیتی سازگار نیست؛ بر اساس اصول اولیه علم اقتصاد، در شرایط ابهام و عدم اطمینان، این بازار کارایی خودش رو از دست می دهد؛ بنابراین بهترین گزینه، بسته بودن بازارها تا رفع کامل ابهامات و عدم ثبات هست.

تعیین حجم مبنا برای مدت کوتاه

به نظرم، متخصصین امر در نظارت بر معاملات می توانند برای دوره ای کوتاه مثلا 2-3 روز حجم مبنایی را تعیین کنند که انجام معامله در آن حجم نشان گر واقعی معاملات بازار باشد و در آن محدودیت دامنه نوسان وجود نداشته باشد.(مثلا 20-30 برابر حجم مبنای معمول و یا شاید تا 50 برابر).  اگر تا دو روز معاملاتی حجم معاملات به این عدد نرسید، کل معاملات ابطال شود. همچنین اگر به این عدد رسید معاملات مورد قبول واقع شود و بعد از آن با سه برابر دامنه نوسان فعلی معاملات از سر گرفته شوند.

ضرورت بازگشایی دامنه نوسان

به نظرم با بازگشایی دامنه نوسان، ایجاد انگیزه خرید برای خریداران افزایش می یابد و حجم مبنای بسیار بالا باعث پایانی منفی کمتر از دامنه می شود.

رفع مشکلات بورسی با بازگشایی دامنه نوسان

سیاستگذار احتمالا دغدغه عدم نقدشوندگی و مدیریت شاخص و جلوگیری از افت محسوس آن را در شرایط حساس کشور دارد. به نظرم افزایش دامنه نوسان (حتی باز کردن آن) می تواند مشکل عدم نقدشوندگی را حل کند و همراه آن افزایش حجم مبنا نیز می‌تواند از افت شاخص جلوگیری کند و به ثبات بازار کمک کند و منافع ذی نفعان هر دو هدف تامین شود.

افزایش دامنه نوسان؛ راهکاری در جهت تعادل بازار

حمله رژیم صهیونیستی به خاک کشورمان باعث شد تا ریسک جدیدی علاوه بر ریسک های گذشته به بازار سرمایه تحمیل شود؛ از آنجایی که هیچ چشم انداز روشنی برای پایان وضعیت بوجود آمده متصور نیست، محدودیت دامنه نوسان منجر به اصلاح فرسایشی، کاهش شدید نقدشوندگی و اثر روانی منفی فزاینده صف­های فروش ایجاد شده در سهام می شود که این عوامل حتی منجر به تشدید فشار فروش نیز خواهد شد.

 انتظار تزریق منابع توسط سهامداران عمده، بازاراگردان­ها و یا فراتر از آنها توسط دولت و بانک مرکزی نیز با توجه به محدودیت های هرکدام از آنها منطقی نبوده و تزریق منابع بدون اجازه اصلاح قیمتی عملا منجر به نتیجه مطلوب نخواهد شد؛ از این رو به نظر می­رسد استفاده از تجربه بدست آمده از معاملات صندوق های طلا و یا صندوق های املاک و مستغلات در روزهای اخیر که دامنه نوسان بیشتری داشته اند می تواند در این خصوص راهگشا باشد.

 باید پذیرفت که اتفاق جدید دیر یا زود تاثیر خود را بر عملکرد شرکت ها خواهد گذاشت و افزایش دامنه نوسان رسیدن به تعادل در شرایط جدید را تسریع خواهد کرد.

بازار به واسطه ریسک های ناشی از تنش های بالای میان ایران و کشورهای متجاوز آمریکا و اسراییل، پس از بازگشایی با صفوف قوی فروش روبرو شد؛ بنابراین حمایت از بازار سهام مشخصا هم اعتماد رو به بازار برخواهد گرداند و هم نیاز به نقدشوندگی را تا حد زیادی کاهش خواهد داد. در میان گزینه های حمایتی حضور دولت در سمت تقاضا می تواند دلگرم کننده باشد و تزریق منابع، بازار را از این وضعیت خارج خواهد کرد، ولی محل تامین منابع آن برای حمایت از بازار سهام بسیار حایز اهمیت خواهد بود که آثار سوء این حمایت، خود را در سایر متغیرهای کلان اقتصادی نشان ندهد.

راهکاری کم هزینه تر و در دسترس تصمیم سازان بازار سرمایه، اصلاح ریزساختارهای بازار سهام برای بهبود نقدشوندگی است که تغییرات در دامنه نوسان قیمت و حجم مبناست که می تواند فرصت فروش را برای سرمایه گذارانی که خواستار فروش دارایی خود هستند، باشد.

در متون مالی در خصوص مزیت های اصلاح ریزساختارها در زمان بحران زیاد گفته شده است، ولی اجرای آن وابسته به بسترهای مقرراتی و فضای حاکم بر بازار و اقتصاد کشور است و اجرای آن نیاز به بررسی جوانب تاثیرات آن خواهد بود.

پیشنهاد مشخص بنده استفاده از ابزارهای حمایتی و همزمان بازتر کردن دامنه نوسان قیمت خواهد بود تا فشار فروش از سر بازار کاسته شود، ولی با حمایت صرف دولت از محل منابع تورم زا موافق نیستم؛ زیرا آثار آن برای اقتصاد کشور و عموم مردم جامعه خواهد بود.

انتظار تزریق پول سنگین به تالار شیشه ای

در حال حاضر فقط تزریق پول می تواند بازارسرمایه را بهبود بخشد؛ همچنین وظیفه حاکمیت اقتصادی این است که خسارت سهامداران حقوقی و حقیقی را جبران کند.

ریسکی که در حال حاضر وجود دارد، خارج از بورس هست و به این بازار تحمیل شده است؛ به همین دلیل باید از سوی حاکمیت جبران شود و اگر این ریزش ها ادامه داشته باشد،  قطعا صندوق های سرمایه گذاری را دچار مشکل می کند و در نهایت دیگر مردم به سمت بازار سهام نخواهند آمد.

بازگشایی دامنه نوسان با چاشنی تزریق پول

به نظر بنده، بازگشایی دامنه نوسان باید همراه با تزریق پول باشد. باید گفت شرایط به وجود آمده تقصیر سهامداران نیست و باید دولت خسارت سهامداران حقیقی و حقوقی را بپردازد.

بنده با محدودیت دامنه نوسان مخالف هستم؛ همچنین نباید بورس تعطیل شود. از این رو باید الزام شود سودهای مجامع بورسی ظرف دو هفته پرداخت شوند؛ همچنین دلار توافقی باید افزایش یابد.

به نقل از : اقتصاد خبر

منبع: اکو ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا