اقتصاد

سناریوهای بورسی در دوران پساجنگ؛ سرمایه‌گذاران این هشدارها را جدی بگیرند

به گزارش اقتصاد خبر؛ بازار سرمایه در روزهای اخیر با افت شدیدی همراه شد که این ریزش‌ها ناشی از جنگ بین ایران و اسرائیل بوده است. حال با کاهش ریسک سیاسی و خطر جنگ ایران و اسرائیل سناریوهای مختلفی مدنظر است و امید می‌رود که روند شاخص بورس مثبت و متعادل باشد.

ریزشی‌های بورس در هفته گذشته

هلن عصمت پناه،  مدرس دانشگاه در گفت‌وگو با اکوایران گفت:  شاخص کل بورس تهران در چهارشنبه گذشته -۱۱ تیرماه- آخرین روز معاملاتی هفته گذشته با افت ۴۲۲۰۲ واحدی، معادل منفی ۱.۵۴ درصد به منطقه ۲ میلیون و ۶۸۹ هزار و ۵۵۱ واحدی رسید؛ شاخص کل هم‌وزن نیز با افت ۱۴۸۸۹ واحدی، معادل منفی ۱.۷۳ درصد در منطقه ۸۴۶ هزار و ۹۳۷ واحدی ثبت شد.

او  در ادامه افزود: بورس سهام تهران با تعداد معاملات، یک میلیون و ۲۴۸ هزار نوبت معاملاتی، ارزش معاملات، ۳۱۲ هزار و ۵۰۴ میلیارد ریال و حجم معاملات، ۹۲ میلیارد و ۸۷۹ میلیون برگه اوراق بهادار هفته گذشته را به پایان رساند.

این فعال بازارسرمایه تصریح کرد: باتوجه به داده‌های ارائه‌شده و شرایط کلی بورس تهران در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، می‌توان تحلیل زیر را برای پیش‌بینی این هفته بازار ارائه داد: شاخص کل با کاهش ۱.۵۴  درصد و شاخص هم‌وزن با افت ۱.۷۳  درصد نشان‌دهنده فشار فروش در اکثر سهام (به‌ویژه سهام کوچک و متوسط) است؛ همچنین تشدید خروج سرمایه سهامداران خرد از بازار به دلیل ترس و هیجان ادامه دار است.

تاثیر بلاتکلیفی مذاکرات در بازار سرمایه

به گفته عصمت پناه، کاهش ارزش معاملات نشان‌‌دهنده کاهش نقدشوندگی و تمایل کم‌تر سرمایه‌گذاران به ورود پول است، همچنین تداوم ابهامات ژئوپلیتیک و بلاتکلیفی مذاکرات می‌تواند بر روان بازار تأثیر منفی بگذارد؛  در نهایت افزایش نرخ دلار آزاد و تورم ادامه‌دار، باعث جذب نقدینگی به سمت بازارهای موازی (مانند ارز و طلا و سکه) می‌شود.

 این مدرس دانشگاه بیان کرد: شاخص‌ها ممکن است وقتی به سطوح حمایتی نزدیک شوند، با اخباری چون سیاست‌های دولتی در کوتاه‌مدت حمایت شوند و با تزریق هوشمندانه نقدینگی و حمایت پول‌های بزرگ به‌طور موقت صف‌های فروش سهام جمع شوند.

او  ادامه داد: ارزش‌ذاتی جذاب برخی سهام در صورت تثبیت شرایط، سهام بنیادی با P/E پایین ممکن است مورد توجه قرار گیرند.

سناریوی های بورسی در سومین هفته تیرماه

عصمت پناه در ادامه گفت: سناریوی بدبینانه (ادامه روند نزولی) به دلیل این که شرایط سیاسی‌-‌اقتصادی تشدید شود (مانند تشدید تحریم‌ها یا خروج بیشتر سرمایه‌های خرد) و شاخص کل به زیر ۲.۶ میلیون واحد سقوط و شاخص هم‌وزن افت بیشتری را تجربه کند؛ همچنین حجم معاملات همچنان پایین بماند و خروج پول حقیقی ادامه یابد. همچنین این‌که بازار در محدوده فعلی نوسان کند (مثلاً شاخص کل بین ۲.۶۵ تا ۲.۷۵ میلیون واحد و برخی صنایع پرتقاضا (مانند پتروشیمی، فلزات اساسی) با توجه به قیمت‌های جهانی تثبیت شوند. در نهایت الزاما نیاز به انتشار اخبار مثبت سیاسی یا اقتصادی (مانند توافق موقت، بهبود روابط منطقه‌ای) و … دارد و به دنبال آن بازگشت نقدینگی به سهام ارزنده و رشد جزئی شاخص‌ها اتفاق خواهد افتاد.

سرمایه‌گذاران محتاط باشند

او تاکید کرد: با این تفاسیر توصیه بنده به سهامداران این است که محتاط باشید و در شرایط پرنوسان، از تصمیم‌های هیجانی پرهیز کنید و اگر قصد خروج دارید در برگشت احتمالی موقت بازار فرصت را مغتنم شمارید. همچنین تنوع بخشی به سبد سرمایه‌گذاری جهت مدیریت ریسک همچنان تاکید می‌شود. حتی در صورت تمایل به ورود، سهام شرکت‌های با بنیاد قوی (حتی‌الامکان با جریان نقدی مثبت و P/E پایین) و مبتنی بر دارایی های امن و سپر تورمی را انتخاب کنید و اخبار را برای اطلاع از تحولات سیاسی و نرخ دلار روزانه از منابع و رسانه‌های معتبر پیگیر شوید؛ زیرا تأثیر مستقیم بر بازار دارد. سهامدارانی که نگاه معاملاتی با استراتژی کوتاه‌مدت دارند نیز توجه کنند که اگر روند نزولی ادامه یابد، ممکن است فرصت‌های خرید در سطوح پایین‌تر ایجاد شود.

عصمت پناه افزود: به‌طور کلی، روند بازار به تحولات سیاسی و رفتار سرمایه‌گذاران نهادی و حمایت دولت و سازمان بستگی دارد؛  در صورت عدم بهبود فضای کلی، احتمال ادامه روند نزولی با اصلاحات مقطعی وجود دارد، اما باتوجه به جمع کردن برخی صفوف فروش در هفته گذشته، امکان برگشت موقت بازار از محدوده فعلی نیز محتمل است. همچنین پیشنهاد می‌شود با سبک کردن سبد و افزایش نقدینگی، برای فرصت‌های آتی آماده باشید.

این تحلیلگر بازارسرمایه در پایان بیان کرد: توصیه می‌کنم در روزهای آینده، گزارش‌های تحلیلی کارگزاری‌های معتبر و اخبار سیاسی را با دقت پیگیری کنید و مقداری نقدینگی در حساب بانکی خود نگهداری کنید و برای عدم رکود مازاد نقدینگی به سمت دارایی‌های امن، ترجیحا فیزیکی(سپر تورمی و ریسک کمتر) بروید.

به نقل از : اقتصاد خبر

منبع: اکو ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا